Header Ads

Sandwich Cheese Hidangan Istimewa Sarapan Pagi Bonda Chanteq

SANWICH CHEESE SAJIAN SARAPAN PAGI DARI DAPUR BONDA CHANTEQ



Entry kali ini Bonda bawakan sajian ringkas sarapan pagi Bonda sekeluarga sementelah cuti hujung minggu yang panjang sempena Hari Thaipusam. Sesekali Bonda ubah pula citarasa untuk menikmati sajian lain dari yang lain. Jika selalunya sarapan pagi Mee Goreng, Mee Hoon Goreng, Nasi Lemak, kali ini Bonda tukar selera pula.



Sandwich Cheese, resepi yang Bonda olah untuk menepati selera dan citarasa. Asalnya adalah Sandwich biasa tetapi Bonda jadikan ianya resepi isteimewa Bonda sekeluarga. Bosan juga jikalau makan Sandwich yang sama sahaja. Alhamdulillah, Sandwich Cheese ini disukai oleh semua ahli keluarga Bonda.


Dari mana Bonda mendapatkan idea baru ini? Bila selalu makan sandwich yang sama saja, terfikir juga apakah yang boleh diolah menjadikan ianya menu istimewa untuk sarapan pagi dihari cuti ini. Maka terhasillah Sandwich versi Bonda Chanteq.


Nak tahu bagaimana cara penyediaannya? Job baca cara-cara penyediaannya.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Sardin
Roti
Bawang
Cili Hijau
Marjerin
Chedar Cheese



Sapu marjerin pada roti
Masak sardin bersama hisisan bawang merah dan cili hijau
Setelah siap dimasak, belah sardin dan keluarkan tulang ikan tersebut
Kemudian lecek dan hancurkan ikan sardin 
Potong Cheese dan letakkan pada roti yang telah disapu marjerin
Sapukan sadin yang dihancurkan pada roti yang telah diletakkan cheese
Lekatkan kepingan roti dan bakar atas kuali non stick
 Guna api kecil bakar perlahan hingga cheese cair dan roti garing




Tadaaaaaaa....dah siap...resepi Bonda....
Selamat mencuba...

46 comments:

  1. wahhh.. sedapnyer... senang je nak buat.. x sangka plak.. boleh la try ni.. hehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya..npk mudah jer nk sediakan sandwich dia nti blhlah tray.

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap ni. And banyak variety jugak boleh buat kan. Lagi lagi kalau satu family ada ramai orang dan preference untuk makan tu lain lain. ada yang tak suka sardin, ada yang tak suka cheese. so kite boleh letak inti apa yang dieorang nak makan je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dipelbagaian lagi fadzi...nanti kongsikan di blog yaaa

      Delete
  4. Wahhh...bagus idea zayn hakim ni...boleh la SA guna untuk menu bawak bekal pergi kerja..la ni asyik buntu jer tak tau nak makan apa kan...kalau tambah tomato ngan timun pun ok ni...crunchy2 skit bila makan...

    ReplyDelete
  5. mmmmmmmmmmm terima kasih, sekarang saya dah dapat resipi baru untuk sarapan, hujung minggu ni nak try la.

    ReplyDelete
  6. Menariknya resepi roti cheese ni. Biasa saya buat cheese kosong ja. Haha. Lepas ni boleh cuba resepi bonda.

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap. Anak suka cheese ni tapi ummi dia kurang gemar cheese ni. Sardin tu memang suka sangat. Hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tau Bonda dulu langsung xboleh makan cheese...boleh muntah...tp sejak dh meningkat dewasa...hahahhaa...tetiber je boleh makan cheese...cheese kosong pun boleh makan dah skrg ni..

      Delete
  8. sedapnyer..kita suka makan sandwich sardin..bolehlah buat nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap lin...hahahha....bila bosan dgn menu biasa...bonda tukar yg ini pula

      Delete
  9. Aduhai..sedap yer cheesy meleleh tu bonda. Resepi yang mudah, boleh la buat lepas ni untuk breakfast untuk family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sgt huda...lagipun muai...boleh makan ramai..

      Delete
  10. Sedapnya hehehe dan mudah sangat nak buat sarapan ni tapi sampai sekarnag kita masih takut dan masih ragu nak makan sardin wakakaka kita ganti dengan menda lain boleh kan kita akan cuba resipi ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je maha nk gantikan dengan inti lain....sosej ke...sambal tumis pun boleh..

      Delete
  11. Phewwww! menggoda lak tengok sandwich itewwww!Mudah je kan resepi ni. Sesiapa pun boleh buat :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya sarapan macam nih... terliur dibuatnya... sambal sardin tu fav kita! lengkap sarapan sandwich macam nih boleh kenyang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...lagipun muai...dpat makan seisi keluarga

      Delete
  13. Uiks sedapnya kak..terliur pulak kte tengok. Boleh la nak try buat pagi ni hahhaah. Thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bwt utk sarapan atau minum petang keluarga

      Delete
  14. Senang sangat kan resipi nie. Rawlins nak share dengan adik biar senang dia nak pelbagai sarapan untuk anak-anak dia sebelum ke sekolah. TQ Bonda

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 rawlins....boleh bawa bekal utk anak2 sekolah

      Delete
  15. onomonomon... ringkas nampak sedap dan easy untuk bawa travel.. nampak keju tu buat kita jadi lapar pula.. nanti i nak cuba la resepi ni nampak macam menarik mesti husband and anak anak i suka.. thanks for sharing

    ReplyDelete
  16. Adududuhhh.... Terliur nengoknya! Dah laaa tengah lapar ni. Ada lagi tak Bonda? Nak datang bawak piring ni... Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...nanti kita portluck bwk menu n gabungkan....makan ramai2

      Delete
  17. Sandwich sardin, simple dan sedap. Tak perlu sarapan fancy2. Sandwich sardin jugak sedap. Tambah2 bawak pi picnic. Mmg best. Nk buat pon senang n org bujang yg xreti masak pon boleh buat. Rasa nk buat pulak utk breakfast nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bawa bekal ke sekolah zharif...kalo rajin, bwk utk pelajar...mesti dorang suka..

      Delete
  18. Wow...nampaknya sangat cheesy lar. I am literally drooling right now. Nanti saya akan try buat ini untuk keluarga makan. Ha :D

    ReplyDelete
  19. Sedapnya nampak lelehan cheese tu Bonda. Kami ni memang peminat cheese. Kalau ban cheese mesti nak cuba. Nanti nk buat sandwich mcm ni juga lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo nak tau...masa bonda tinggal sensorang dirumah, cheese tu penuh atas bawah full...tp untuk makan keluarga bonda ptong dua...hahaha...dpt bnyak...

      Delete
  20. menyelerakan betullah tgk sandwich cheese ni.... kita ni dahlah hantu cheese.. hahaha... bonda suka buat org terliur tau..... ni xleh jadi ni... kne buat gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahha...memang saja bg wawa terliur...sbb nk bagi wawa bwt utk keluarga...pasti sedap

      Delete
  21. waaa tengok tu cheese cair pergh !! lemah betul tengok hidangan2 macam ni. terlior hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dh jadi penggemar cheese ni siti...mmg akan terliur kita ni

      Delete
  22. good idea ni, bonda.
    sardin.
    cheese.
    wow! bakal menjadi heavy breakfast sebab tak cuku 1 set :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  23. sedapnyaa. nak buat pun mudah je.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.