Header Ads

Hikmah Dan Rezeki Yang Tertangguh

Maka Nikmat Tuhanmu Yang Mana Yang Ingin Kau Dustakan
فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

Maka nikmat-nikmat Rabb kalian yang manakah yang kalian dustakan?

Ayat ini diulang oleh Allâh Azza wa Jalla sebanyak 31 kali dalam surat ar-Rahmân.

Sesungguhnya rezeki memang tidak pernah salah alamat... Entry kali ini Bonda ingin kongsikan satu kisah tentang hikmah dan rezeki yang tertangguh... Ikuti kisah benar seperti yang dicerikan kepada Bonda.

Namanku Mellissa....panggil saja aku Mell...Bila bercakp tentang rezeki, terus terang aku katakan...rezeki aku memang susah, sukar...Pendek kata ada sajalah halangan untuk aku dapat rezeki yang elok dan baik...dah tentulah kaitan rezeki ni dengan kerjaya atau lebih tepat pekerjaan yang elok dan sesuai dengan diri kita dan kelulusan yang kita adakan. 

Itulah yang aku maksudkan "pekerjaan". Aku seorang graduan dari universiti yang terbesar kt Malaysia ni. Aku punyai kelusan Sarjana. Bertahun-tahun aku berkorban masa, tenaga wang ringgit untuk aku capai cita-cita punya kelayakkan setanding orang lain. Dengan harapan apabila grad, aku dapat peerjaan yang setanding kelulusan aku. 

Tapi sayang seribukali sayang. Nasib tidak menyebelahi aku. Bertahun-tahun aku memohon pekerjaan selayak kelayakkanku, tetapi tidak satupun ada yang bertandang. Maka aku teruskan kehidupanku dengan bekerja apapun asalkan punyai pendapatan demi kelangsungan hidup.

Dengan kelulusan seperti itu, tidak banyak organisasi yang ingin mengambilku bekerja dengan alasan "over qualified". Mohon jadi keranipun tidak ada yang ambil. Berpuluh resume yang telah kuhantar. Jobstreet? Naik jelak mohon kerja disana. Tidak ada satupun yang lekat.

Tapi, hikmah dan rezeki yang tertangguh tiada siapa yang tahu. Alhamdulillah, setelah mengharungi onak dan duri dalam mencari pekerjaan yang selayaknya, aku ditawarkan bekerja dengan syarikat "multinational" yang berpengkalan di Perancis. Tanpa pengalaman yang banyak dalam bidang penyelengaraan, aku diambil bekerja dengan tawaran gaji yang agak tinggi dengan tidak mempunyai pengalaman. 


Ini kad kerja aku,

Suasana bekerja dengan pelbagai bangsa di site yang syarikatku jaga ini menjadikan aku lebih bersyukur. Disini, tidak ada istilah pengarah syarikat, pengurus atau apa pangkat sekalipun. Suasana pekerjaan adalah mengikut "American Style". Ini menjadikan semua yang ada menghormati antara satu sama lain. "kau dan aku adalah sama". 

Sesungguhnya janji Allah itu pasti. Aku tetap bersabar dan berusaha untuk mencari kerja yang lebih baik dan terjamin. Selalu bersangka baik dengan Allah kerana Dialah yang maha mengetahui dan sebaik-baik perancang. Setelah bertahun-tahun berdepan dengan kerenah manusia yang tidak berperikemanusiaan, yang menganggap kita hanya "kuli" yang tidak pernah menghormati orang bawahan, kini aku lebih selesa disini.

Semoga perkongsian ini dapat memberi insipirasi kepada pembaca. Jangan sesekali berputus asa dengan kehidupan. Sekali Allah berkehandak ia nya terjadi, pasti akan terjadi. Bersyukurlah dengan nikmat yang telah diberikan.

Pengajaran yang dapat Bonda simpulkan disini adalah, bersabar dan jangan sesekali "give up" dengan kehidupan. Sesungguhnya rezeki itu milik Allah. Semoga entry kali ini dapat menyuntik semangat pembaca yang punyai kesah seperti ini. Itulah Hikmah dan Rezeki Yang Tertangguh.

Sekian.


No comments

Powered by Blogger.