CECAH RM27.5 JUTA "HANTU KAK LIMAH" FILEM BOXOFFICE TERTINGGI 2018

FILEM HANTU KAK LIMAH RAIH RM27.5 JUTA 15 HARI TAYANGAN

FILEM HANTU KAK LIMAH RAIH RM27.5 JUTA 15 HARI TAYANGAN


Filem terhangat dipasaran ketika ini sudah semestinya HANTU KAK LIMAH yang menjadi tumpuan segenap lapisan masyarakat tidak kira tua muda mahupun anak kecil. Mula ditayangkan pada 9 Ogos yang lalu, filem arahan Mamat Khalid ini berjaya meraih kutipan tertinggi sebanyak RM27.5 Juta berbanding filem-filem Melayu yang telah ditayangkan dipawagam. Ia sekali gus menjadikan filem ini sebagai filem Melayu No: 1 Malaysia dan muncul sebagai filem BOXOFFICE kerana berjaya mencapai kutipan tertinggi tahun 2018 dalam tempoh hanya 15 hari!!...

Berikut adalah kedudukan kutipan filem-filem tempatan dan Melayu yang pernah ditayangkan.

Hantu Kak Limah - RM27.5 Juta 
Abang Long Fadil 2 - RM18.15 Juta
Polis Evo - RM17.74 Juta
Munafik - RM17.04 Juta
The Journey - RM16.87 Juta
BoBoiBoy The Movie - RM16.77 Juta
Ola Bola - RM16.67 Juta
KL Special Force - RM12.1 Juta
KL Gangster - RM11.74 Juta
Ombak Rindu - RM10.90 Juta
Dukun - RM10.00 JutaPada sesiapa yang belum lagi menonton filem Hantu Kak Limah, sila pergi menonton dengan keluarga. Bonda jamin, tidak akan merasa rugi atau menyesal menonton filem ini. Bonda dan keluarga sudahpun menonton. Filem komedi hebat terselit maksud tersirat dan tersurat. Filem yang membuatkan kita berfikir apakah yang sebenarnya berlaku. Dari awal tayangan hingga keakhirnya, semua penonton didalam panggung wayang tidak kering gusi ketawa. Tidak ada satu 'scene' yang tidak membuatkan penonton ketawa. 

Jangan tunggu lagi!!!...Cepat pegi ke panggung-panggung wayang menonton filem ini sebelum terlambat!!..

Sinopsis Hantu Kak Limah

Mengisahkan tentang Husin (Awie) yang pulang ke kampung setelah tidak lagi mencari rezeki di Singapura. Dia kemudian bekerja dengan sahabat baiknya Khuda (TJ Isa), Wani (Sharwani NS) dan Yeh Sekupang (Rab Khalid) di kilang arang. Sementara itu, Kak Limah (Delimawati) baru sahaja berkahwin dengan sahabat Husin iaitu Khuda. Cinta mereka digambarkan sebagai cinta sejati.
Namun, baru sahaja menikmati kebahagiaan berumah tangga, Kak Limah telah ditemui mati dalam keadaan yang mengerikan di dalam kebun. Pada masa sama, Husin bersama rakan-rakannya Wani dan Khuda masuk ke hutan untuk menangkap burung, namun tidak semena-menanya Husin bertemu dengan seorang gadis cantik yang bernama Eton, (Uqasha Senrose) di dalam hutan dan jatuh cinta dengannya. Ironinya, sibuk menangkap burung, Husin dan Wani tidak tahu akan berita kematian Kak Limah termasuk suami Kak Limah sendiri, Khuda.
Sementara itu, Yeh Sekupang, selaku Ketua Biro Informasi di Kampung Pisang, sedang menguruskan jenazah Kak Limah dan memberi tugas kepada Nayan (Ropie Cecupak) untuk menjaga jenazah sehingga anak Kak Limah, Musalman (Pekin Ibrahim) sampai dari Kuala Lumpur. Nayan masih keliru dengan kematian Kak Limah kerana dia baru sahaja berjumpa dengan Kak Limah di tebing sungai sebelum datang ke klinik. Sementara, Khuda sempat pulang ke rumah bertemu Kak Limah dengan membawa Husin dan Wani serta menjamu mereka bubur keladi. Di sini bermulanya misteri apabila kelibat Kak Limah masih kelihatan walaupun dipercayai sudah meninggal dunia. Akhirnya, muncul guru silat, Solihin (Zul Ariffin) yang membantu mereka berdepan dengan hantu Kak Limah. Namun usaha ustaz Solihin menemui kegagalan. Mereka berlima akhirnya mengetahui bahawa roh Kak Limah yang telah mengganggu Kampung Pisang. Keesokkan harinya, jenazah Kak Limah selamat dikebumikan.
Walaupun urusan pengkebumian telah selamat, namun Yeh Sekupang masih diganggu oleh jelmaan roh Kak Limah. Hal ini membuatkan Ustaz Solihin ingin menghapuskan roh tersebut yang masih berlegar-legar di Kampung Pisang. Mereka berlima sekali lagi berusaha untuk memerangkap semula roh Kak Limah di dalam satu bulatan yang besar yang diketuai oleh Ustaz Solihin. Selang beberapa jam kemudian, roh Kak Limah berjaya diperangkap, namun begitu Ustaz Solihin sekali lagi ditewaskan oleh roh tersebut.

Selebihnya......anda kena tonton sendiri apa yang terjadi sebenarnya!!!


Initial release: 9 Ogos 2018
Pengarah: Mamat Khalid
Filem: Hantu Kak Limah
Produser: Gayatri Su-LIn Pilai
Pelakon: Datuk Awie, Delimawati, Zul Ariffin, Uqasha Senrose, 
Ropie, Mus May, Sharwani, TJ Isa, Jue Azi 
 Erra Fazira dan Datuk Seri Vida.