Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) - "The Recognised Foreign Halal Certification Bodies & Authorities"

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) - Logo HALAL Yang Diperakui Disetiap Negara 

Baru-baru ini tular di media sosial berkenaan empat orang cef yang mengambil keputusan untuk berhenti kerja di sebuah restoran di Osaka Jepun kerana enggan bersubahat menghidangkan makanan tidak halal kepada pelancong Malaysia yang datang ke tempat mereka.

Pada 1 November 2018 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengeluarkan pekeliling terbaru mengandungi senarai Logo HALAL dan senarai  Pihak Berkuasa & Pihak Berkuasa Halal Negara Luar yang Diiktiraf. Diharap dengan entry ini dapat membantu 'traveller-traveller' membuat rujukan apabila berada dinegara asing untuk memastikan tempat makan itu ada logo HALAL yang diiktiraf atau tidak.


























































Diharap dengan perkongsian ini dapatlah membantu rakan-rakan yang selalu melancong keluar negara untuk mencari tempat makan HALAL. Senarai Logo Halal yang dikeluarkan oleh JAKIM ini dapat membantu para pelancong Islam mengenal pasti premis makanan Halal diluar negara diperakui oleh JAKIM.

34 comments:

  1. Banyak betul nak diingatnya satu persatu logo Halal setiap negara. Kalau macam ni lah... Kena print nota ni dan simpan.

    ReplyDelete
  2. hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks

    ReplyDelete
  3. Tq for the sharing... Lepas ni traveller kena alert la kan... Nak save la utk next travel.. Mana tau nk refer ka

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing ya. MMg kita kena prihatin bab-bab nak makan ni samada dalam or luar negara. Nasib baik skrg byk mobile apps yg share makanan halal kat oversea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Julia...betul tu...Bonda pn selalu risau kalo travel ke negara yang luar tentang makanan halal...

      Delete
  5. Wahh... Bagus betul ada pekeliling macam ni. Walaupun sepatutnya diadakan lebih awal, tapi kira bagus dah daripada tak ada langsung, kan? Memang akan sangat membantu untuk para pengembara Muslim sebab hal makanan memang selalu menjadi perkara penting untuk dipertimbangkan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Hasif....penting untuk traveler muslim ketahui logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jakim....

      Delete
  6. Bagus jugak bila jakim buat list macam ni. Sebab saya perasan kadang kadang ade barang tu logo halal die macam pelik pelik dan tak confident pulak kesahihannya. Bila ada macam ni ada lah tempat nak refer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fadzi....pertama kali bercuti ke Hadnyai dulu, Bonda xboleh nk telan makanan yang ada kt hotel atau pn makanan yang dijual dimana2....roti dan air susu pn xde tanda halal...kesudahannya...gastrik...

      Delete
  7. Wow...baik untuk umat islam kan bila bertandang ke negara lain. Boleh lah tahu logo-logo halal negara-negara lain. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa betul tu...harap perkongsian ini dapat membantu

      Delete
  8. Bagus! Pendedahan gini yang orang ramai perlu tahu. Kak nina pun pernah sharing tentang logo HALAL overseas. Moga ianya memberi manfaat bersama.

    ReplyDelete
  9. Bagus perkongsian dan inisiatif Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dalam memelihara umat islam yang bertandang ke negara luar. kalau dah ada sijil halal yang diiktiraf macam ni dah tentu- tentu umat islam yang suka melancong berasa yakin dan selamat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SA...sekarang ni kena pastikan betul2 logo halal...

      Delete
  10. bila ke luar negara mmg kita risau tentang halal sesuatu restoran kt sana..tp dgn adanya logo halal ni bole jd rujukan utk yg selalu travel kan..tq share info

    ReplyDelete
  11. Perkongsian yang bagus. Semoga kita semua umat islam akan lebih peka dalam isu halal ketika melancong ke luar negara

    ReplyDelete
  12. Good info and thanks for sharing this. Kalau tak baca ur blogpost tatau la apa yang berlaku di negara luarkan. Dah la negara yang ramai pengunjung datang. Moga pelancong muslim terus berhati-hati memilih makanan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diharap begitula Mek Onie....kesian kes yang berlaku di Osaka..

      Delete
  13. Baguslah info logo halal ni, memang semua harus tahu yang mana telah diluluskan dan nanti tidaklah ada perasaaan ragu-ragu lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betu tu iffah...semoga perkongsian ini membantu muslim yang nk keluar negara

      Delete
  14. thanks for sharing, i supposed it is good for the Muslims to see this first before they go travel overseas, so that they know how to recognize the logo.


    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome...it good for muslims awareness for the halal logo

      Delete
  15. Terima kasih atas info. Bagus untuk mereka2 yang suka travel utk mengetahui status halal satu2 barang. Mcm sis kalau travel memang dah siap sedia apps utk tengok status halal dan kehalalan sesuatu produk tu. Tapi kalau bab makaman pula nak selamat sis selalu makan ikan n sayur je kalau travel. No meat2 ni

    ReplyDelete
  16. uish.. banyak rupanya loga Halal ni ye untuk setiap negara.. ingatkan pakai satu logo je.. jenuh gak nak mengenal logo2 ni.. elok juga ada entri ni.. tq

    ReplyDelete
  17. This is a great complilation, it'll be really useful when people are searching for it, they'll know where to look.

    ReplyDelete
  18. Wow bonda chanteq dah macma orang JAKIM hehehe tapi good perkara macam ni kita perlu share agak tidak keliru dengan macam-macam cubaan untuk mengelirukan orang Islam tentang Halal ni...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.